Home Αρχείo Ανακοινώσεων-Δελτία Τύπου 05_07_2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 6ου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

05_07_2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 6ου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 25-26/6, στη διάρκεια έντονων και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Το Μνημόνιο ψηφίστηκε, το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε και η κυβέρνηση ακάθεκτη προχωρά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην ακόμα μεγαλύτερη αρπαγή μισθών και συντάξεων από τους πολίτες, που καμία σχέση δεν έχουν με χρέη. Σ’ αυτή την επιδρομή η ξενόδουλη κυβέρνηση και οι βουλευτές της, όχι του λαού αλλά του μεγάλου κεφαλαίου, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό με εγκληματικό τρόπο για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του αγωνιζόμενου λαού. Σ’ αυτή τη συγκυρία η μεγάλη απήχηση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ ήρθε να υπογραμμίσει ότι ο λαός μας είναι ενωμένος. Έλληνες και ξένοι γνωρίζουν ότι δεν είναι η διαφορετικότητά τους που ευθύνεται για τα προβλήματα, αλλά το σάπιο πολιτικό σύστημα, που δημιουργεί πολέμους, πρόσφυγες, πείνα και δυστυχία σε όλο τον πλανήτη.

 

Η επιτυχία του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ έχει πολλούς αποδέκτες:

1.      Τα μέλη του Στεκιού, τους φίλους, αλλά και τους άγνωστους πολίτες, που έκαναν το Φεστιβάλ δικό τους, και δούλεψαν γι’ αυτό. Γιατί η χαρά της συλλογικής ακηδεμόνευτης και δημιουργικής δουλειάς, είναι το κλειδί για την παραπέρα συνεργασία όλων των πολιτών ανεξάρτητα από φύλλο, χρώμα, εθνικότητα, ηλικία, για μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και ισότιμη.

2.      Τους δεκάδες καλλιτέχνες, και ομιλητές που ήρθαν από άλλες πόλεις και συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη διαμόρφωση του πλούσιου προγράμματος με συναυλίες, συζητήσεις και δρώμενα.

3.      Τις δεκάδες συλλογικότητες της πόλης, που με τη συμμετοχή τους έδειξαν ότι πιο πολλά πράγματα είναι αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν, ότι η δύναμη της ενότητας είναι αυτό που φοβούνται οι από πάνω.

4.      Τη Διοίκηση του Δήμου Χανίων, που δίστασε να παραχωρήσει το πάρκο, λόγω της ύπαρξης του δημοτικού κινηματογράφου στο διπλανό δημοτικό κήπο. Η μαζικότητα προσέλευσης χιλιάδων πολιτών έδειξε ότι το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί στα Χανιά ως η μεγαλύτερη εκδήλωση, που γίνεται στο Δήμο και σαν τέτοια δεν μπορεί να μη γίνεται στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, στο πάρκο που έστω μια φορά το χρόνο αποκτά ζωή και δικαιώνει το όνομά του.

5.      Τις φασιστικές συμμορίες που δρουν στην πόλη και που πριν το Φεστιβάλ ξέσπασαν το μένος τους στα πανό που αναρτούσαμε στην πόλη και μετά το Φεστιβάλ επιτέθηκαν άνανδρα σε συντρόφισσα μας μέλος του Στεκιού, χαράζοντας το χέρι της. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο, παρά να δείχνουν το αντριλίκι τους κρυμμένοι στο σκοτάδι. Μόνο εκεί μπορούν να ζουν και εκεί θα παραμείνουν.

 

Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στο 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δώσαμε ραντεβού όχι στο 7ο, αλλά την επόμενη μέρα στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, γιατί το Φεστιβάλ εκτός από πολύχρωμη γιορτή ενάντια στο ρατσισμό ήταν και υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα, αφού το κεντρικό του σύνθημα ήταν: «χρέος μας η ανατροπή τους, δύναμή μας η αλληλεγγύη».